29 de jul. 2010

Sant Cerni de Canillo

Foto: J. Urpí (1995)
Església parroquial del Bisbat d’Urgell, a les valls d’Andorra. Es troba dins del poble de Canillo, a la part alta i al peu de la muntanya.

És una església d’origen romànic, de la qual no en queda quasi res. El temple actual és del segle XVII i té el campanar més alt d’Andorra, fa 27 metres d’alçada. A l’interior trobem un retaule barroc dedicat al titular i són remarcables dos plafons del segle XVI afegits al retaule amb escenes del martiri de Sant Cerni.

L’església s’esmenta en el testament de Miró Bonfill de Canillo, en data 20 de gener de 1092.

28 de jul. 2010

Sant Serni del Grau

Foto: J. Urpí (1997)
Ermita romànica del Bisbat de Solsona, municipi de Guixers, comarca del Solsonès. També és coneguda com Sant Sadurní de Vilamantells. A 1,5 quilòmetres de la carretera que va de Sant Llorenç de Morunys a Solsona, surt una pista a mà esquerra (camí del santurari del Lord), la qual a 500 m passa per davant de Sant Serni.

La seva construcció és del segle XI o començament del XII, consta d’una nau rectangular i absis semicircular. A l’interior de l’església, la coberta és en forma de volta de canó, reforçada, per tres arcs torals de mig punt.

La primera notícia documentada és del 13 d’octubre de 1064, quan Armegol III comte d’Urgell i la seva muller Adalerta, la van cedir al cenobi de Sant Llorenç.

27 de jul. 2010

Sant Sadurní de Fustanyà

Foto: J. Urpí (1995)
Parròquia del Bisbat d’Urgell, municipi de Queralbs, comarca del Ripollès. S’hi arriba per la carretera de Ribes de Freser a Queralbs i a l’últim revolt abans de l’ascenció a Queralbs, a mà dreta surt una carretera i a 1 quilometre arriba a Fustanyà.

És una església romànica del segle XII, és d’una nau amb volta apuntada i absis més petit, portal format per arquivoltes i la porta conserva la ferramenta romànica. El campanar probablement és del segle XVI.

El primer esment fiable d’aquesta església és l’acta de consagració de l’església de Queralbs, l’any 978, que diu “que la nova església de Queralbs queda sota la subjecció de la parròquia de Sant Sadurní”.

26 de jul. 2010

Sant Cerni de Llorts

Foto: J. Urpí (1996)
Església que pertany a la parròquia d’Ordino, a les valls d’Andorra. S’hi arriba per la carretera nacional I d’Andorra i es troba a pocs quilòmetres passat Ordino.

És una església del segle XVII que va substituir un altre temple, segurament romànic que hi havia abans d’arribar al poble.

Església de planta rectangular i campanar d’espadanya. A l’interior podem veure un retaule barroc dedicat al titular. A l’entrada hi ha una placa commemorativa de la primera missa que va oficiar Mn. Jacint Verdaguer a Andorra.

Foto: J. Urpí (1995)

25 de jul. 2010

Sant Cerni de Nagol

Foto: J. Urpí (1995)
Església romànica, situada a les valls d’Andorra. S’hi arriba a partir de Sant Julià de Lòria, on surt una carretera cap a Nagol i un cop passat aquest lloc, a uns 250 metres, hi ha l’església (la carretera passa pel costat).

És una església del segle XI, d’una nau rectangular, absis semicircular i campanar d’espadanya. A dins hi ha pintures romàniques molt importants.

L’any 1055 és la data de l’acta de consagració de l’església per Guillem Guifré, Bisbe de la Seu d’Urgell.

24 de jul. 2010

Sant Serni de Prats

Foto: J. Urpí (1998)

Església parroquial del Bisbat d’Urgell, a la comarca de la Cerdanya. S’hi arriba per la carretera local GIV-4033 que enllaça Alp amb Bellver de Cerdanya.

És una església d’origen romànic del segle XII, d’una sola nau. Ha sofert moltes modificacions principalment el segle XVIII.

Se sap que a finals del segle XII, va ser saquejada pels homes del comte Ramon Roger de Foix i Arnau de Castellbó, defensors de l’heretgia càtara.

23 de jul. 2010

Sant Sadurní de Montellà

Foto: J. Urpí (1994)


Església parroquial del Bisbat d’Urgell, a la comarca de la Cerdanya. S’hi arriba per la carretera N-260 i a prop de Martinet, surt una carretera local que hi porta (direcció sud, uns 3 quilòmetres).

És una església d’origen romànic. L’actual edifici és d’una sola nau amb campanar de torre quadrada. Es podria datar del segle XVII, amb moltes modificacions.

És esmentada l’any 1003 en el testament de Bernat I, bescomte de Conflent.

22 de jul. 2010

Sant Serni de Meranges

Foto: J. Urpí (1998)
Església parroquial del Bisbat d'Urgell, a la comarca de la Cerdanya. S'hi arriba per la carretera N-260; i des el poble de Ger surt una carretera en direcció nord-est que en 10 quilòmetres ens porta a Meranges.

És una església romànica, modificada al segle XVIII, d'una nau i absis semicircular. Conserva la portalada en cinc arquivoltes i porta ferrada del segle XII.

És esmentada pel canonge Isarn, en el seu testament, datat el 12 de gener de 1098.

Ha sigut decalarada monument historicoartístic d’interès nacional l’any 1978.

21 de jul. 2010

Sant Sadurní de Targasona

Foto: J. Urpí (1996)
Església parroquial del Bisbat de Perpinyà, a l'Alta Cerdanya. Va dependre del Bisbat de la Seu d'Urgell fins l'any 1803. Està situada a 15 quilòmetres de la Guigueta d'Ix, tot seguint la carretera D-618 en direcció a Font Romeu.

És una església romànica d'una sola nau de planta rectangular, sense absis i molt modificada.

Va ser consagrada l’any 1048 pel Bisbe d’Urgell Guillem Guifré.

14 de jul. 2010

Sant Sadurní d'Enveig

Foto: J. Urpí (1996)
Església del Bisbat de Perpinyà, a l'Alta Cerdanya. Va dependre del Bisbat de la Seu d'Urgell fins l'any 1803. El poble està situal a 6 quilòmetres de la Guigueta d'Ix en direcció nord-est per la carrtera N-20.

És una església d'origen romànic, molt modificada i engrandida els segles XVII al XIX. L'edifici és una sola nau de planta rectangular i absis semicircular que conserva interessants elements romànics. L'interior conserva una col·lecció de retaules barrocs molt interessants.

És esmentada l'any 1121 en el testament de Ramon d'Enveig que deixa una borda amb totes les seves pertinences a "Sancti Saturnini de Eveg".