2 de set. 2010

Abadia de Sant Hilari

Foto: J. Urpí (1996)

Església parroquial del Bisbat de Carcassona, regió de l’Aude (Occitània). Es troba a 15 quilòmetres de Carcassona en direcció sud, per la carretera D-104.

L’església és de finals del segle XII, d’una sola nau acabada amb absis i dues capelles laterals formant un falç creuer. El claustre és del segle XIV i té 42 arcades ogivals repartides en quatre galeries.

Els orígens d’aquesta abadia són incerts, es remunten al segle VI quan Hilari, Bisbe de Carcassona, construeix una capella dedicada a Sant Sadurní. El segle VII es converteix en església regida per monjos. La primera notícia documentada és de l’any 825, quan el rei Lluís el Pietós confirma els béns de l’església. Durant el mandat de l’Abat Benoit (any 970), es fan el trasllat de les relíquies de Sant Hilari a aquest monestir, i això fa que aquest canviï d’advocació.

Fins el segle XIII són temps de gran importància sota la protecció dels comtes de Carcassona. Després, durant la persecució dels Càtars, els monjos d’aquest monestir són acusats d’heretgia i perden l’autonomia i el monestir és malmès pels croats de Simon de Monfort. Després, les dificultats econòmiques, la pesta negra i diverses guerres fa que desapareguin els monjos i l’any 1758 és converteix en parròquia.

La peça que dóna renom a aquesta abadia és un sarcòfag del segle XII, en el qual està representada la vida i el martiri de Sant Sadurní. És obra del Mestre de Cabestany.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada