6 de març 2011

Sant Sadurní de la Pedra



Església parroquial del bisbat de Solsona, municipi de la Coma i la Pedra, comarca del Solsonès. S’hi arriba a partir de Sant Llorenç de Morunys agafant la carretera LV-4012 que va a Tuixén i ,al quilòmetre 4, a mà dreta, s’agafa el desviament que porta a la Pedra, conjunt de cases situades a 999 metres d’altitud.

El temple actual correspon a l’església del segle XVII-XVIII. Va ser originalment romànica, molt modificada durant els segles següents i amb molts afegits, per exemple un modern campanar quadrat.

L’any 839 ja apareix en l’acta de consagració de Sant María de la Seu d’Urgell amb el nom de "Petra". Entre els anys 857 i 872, el bisbe d’Urgell Guisad I, consagra l’església de Sant Sadurní del castell de Pedrafulgent, “In locum castro Petra fulgenti”. Anys després, concretament el 962, a causa d'un homicidi comès a l’interior del temple, el bisbe d’Urgell Guisad II, acudeix al castell de Pedrafulgent, per consagrar de nou l’església de Sant Sadurní. En un altre document de l’any 1057, Guillem, bisbe d’Urgell acudeix a la vall de Lord, a la vila anomenada “Petra” per consagrar un altre cop l’església de Sant Sadurní, a causa dels  precs dels sacerdots i veïns del lloc, els quals l’han edificada. També confirma els termes parroquials, li concedeix els delmes i primícies, i la sotmet a un cens anual que haurà de pagar a Santa María de la Seu d’Urgell.

L'any 1196, Pere, abat de Sant Sadurní de Tavèrnoles fa una deixa de dues peces de terra de la parròquia de la Pedra a Guillema Guixera i al seu fill Guillem. També l’any 1423 hi ha noticies d’un plet entre uns comissionats de Sant Llorenç en contra de Boronat Sarri, rector de la Pedra, al qual l’acusen d’actuar com comissionat del bisbe d’Urgell en perseguir malefactors.



El retaule principal de l’església està dedicat a Sant Sadurní i correspon al segle XVII, tal com ho indica a la part superior “se pinta lo retaule de St. Saturní de la Pedra lo any 1682”.



Bibliografia:
Ramon Ordeig i Mata, “Inventari de les actes de consagració i de dotació de les esglésies catalanes.”
En: Catalunya Romànica, vol. XIII

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada