Foto: Oriol Calbetó |
Antiga església parroquial del bisbat de Vic, ciutat de Vic, comarca d’Osona. S’hi arriba des de Barcelona per la carretera C-17 i dista 70 km. Es troba a la part alta de Vic, al lloc on ara es troba l’església de la Pietat, al carrer de Sant Sadurní, una façana ens recorda de la seva existència.
L’any 797, el rei franc d’Aquitania, Lluís el Piedós conquista i fortifica la ciutat d’Ausona, aixeca una petita capella al servei de la tropa, dedicada a Sant Sadurní, bisbe de Tolosa (capital del seu regne). L’any 879, Guifré el Pelós restaura la ciutat o millor dit funda la ciutat de Vic, aprofitant els murs de l 'antic temple romà, construeix el castell comtal de Vic i manté al seu costat la capella de Sant Sadurní.
La primera referència escrita és de l’any 961, quan el levita Otger dicta les seves últimes voluntats davant l’altar i de les relíquies de Sant Sadurní, en honor del qual, ens diu el document, hi ha fundat una església al comtat d’Ausona a la vila de Vic.
Foto: Oriol Calbetó |
L’any 1050, la tradició situa l’església de Sant Sadurní al lloc on van ser trobades les relíquies del anomenats sants màrtirs Llucià i Marcià. La seva veneració va anar augmentant els anys següents, sobretot al segle XV, ja que a causa dels terratrèmols que pateix la zona, el dia 8 de maig de 1427 una solemne processó recorre la ciutat de Vic portant les relíquies des Sants Màrtirs, demanant-los l’acabament dels terratrèmols. Pel juliol de 1427, en agraïment als Sants Màrtirs, s’acorda reparar la capella de Sant Sadurní. El 1430, els consellers de la ciutat demanen subvencions per engrandir-la i el bisbe Jordi d’Ornós concedeix indulgències a tot aquell qui contribueixi. El mateix any es compra un edifici adjacent, per fer una nova capella dedicada a la Verge de la Pietat on es trasllada el culta als Sants Màrtirs, aquest edifici allotjà set altars i un campanar, les obres començades el 1455 duren dotze anys sota la direcció del mestre d’obres Nicolau Sentmartí.
L’any 1551, els sants màrtirs Llucià i Marcià són anomenats patrons de Vic fins el 1862, en què Sant Miquel dels Sants els pren el lloc.
En el segle XVII per raó del gran increment que prengué la devoció dels Sants Màrtirs, es decidí la construcció de l’església actual que ocupà el solar de la capella de Sant Sadurní i de la capella de la Verge de la Pietat.
Bibliografia: Revista Ausa, Eduard Junyent
Revista Ressó, Ramon Ordeig i Mata
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada