17 de nov. 2011

Sant Sadurní del Solà

 foto J. Urpí--1997

Església romànica del bisbat de Barbastre –Monzó, fins l’any 1956 va pertànyer a bisbat da Lleida, lloc de Vacamorta, municipi de Foradada de Toscar, comarca de la Ribagorça, província d’Osca. S’hi arriba per la carretera de Graus a Campo (C-139) i abans d’arribar a Campo , a mà dreta surt una pista que passant pel despoblat de Vacamorta, es troba l’església molt a prop del caseriu anomenat Terraza.
La data més antiga correspon a l’any 1023, en que Ramí de Castellar junt amb els seua germans, dotaren a l’església de Santa María de Nocelles, que era un petit priorat del monestir d’Ovarra, amb l’església de Sant Sadurní i amb tots els seus bens i primícies. Per algunes dades medievals, aquet temple també s’identificava amb el nom de Sant Sadurní de Terraza.

 foto J. Urpí      1997

Edifici d’una sola nau amb volta de canó, absis semicircular amb decoració de motius llombards i campanar de torre quadrada. La porta original feta amb arc de mig punt, situada a la façana sud, està tapada. Aquets elements la situant en ple segle XII. Actualment es troba molt deteriorada, es llàstima, perquè mereixeria ser restaurada.


BIBLIOGRAFIA: Catalunya Romànica, volum XVI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada