19 de nov. 2010

Sant Sernilh de Canejan

Foto: J. Urpí (1998)

Església del bisbat d’Urgell, municipi de Canejan, a la Vall d’Aran. S’hi arriba des de Vielha, agafant la carretera N-230 en direcció nord, i a uns 4 km passat Les, davant del lloc de Pontaut, surt una pista que seguint la vall de Toran, ens hi porta.

És un temple amb elements medievals que va ser molt reformada l’any 1818, data marcada a la porta d’entrada. Actualment l'església és d’una nau en volta de canó seguida i presbiteri format per tres arcs, campanar de torre quadrada i coberta piramidal. En el seu interior guarda una pica baptismal de marbre del segle XVI, decorada amb un Agnus Dei. També hi ha una estàtua de Joana d’Arc, portada per una família francesa l’any 1938.

Foto: J. Urpí (1998)

Presideix l’altar major una imatge de Sant Sadurní amb un toro als peus i amb el nom en francès ST. SATURNIN, ja que va pertànyer a la diòcesi francesa de Sent Bertrand de Comenge, que va desaparèixer l’any 1790, durant la Revolució Francesa. El juliol de 1801, el concordat del papa Pius VII amb la França de
Napoleó va concedi l’administració de la Vall d’Aran al bisbe de la Seu d’Urgell en compensació de la part de la Cerdanya que quedava sota administració francesa del bisbat de Perpinyà. El 14 de juliol de 1805, el bisbe d’Urgell Francisco de Dueña i Cisneros va prendre possessió de la Vall d’Aran.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada