1 de gen. 2011

Sant Sadurní de Pessillà de la Ribera

Foto: J. Urpí (2000)

 Església del cementiri de la vila de Passillà de la Ribera, bisbat de Perpinyà, departament dels Pirineus Orientals, comarca del Rosselló. S’hi arriba des de Perpinyà per la carretera D-616 que en 12,5 quilòmetres, ens hi porta.

La data més antiga correspon al segle IX, concretament l’any 876, en una donació d'Anna, néta del comte Barà I, de la vila de Pessillà amb les seves esglésies, també l’any 898. Aquesta vila i les seves esglésies passen a possessió del monestir de Santa María se la Grassa per una donació del comte Radulf; ho confirma anys més tard, una butlla del papa Gelasi II, atorgada l’any 1119 a aquest monestir. A partir de 1402, queda vinculada a Sant Feliu, església parroquial de la vila.

Foto: J. Urpí (2000)

 És una església romànica d’una sola nau i absis semicircular, al segle XIV s’hi afegiren dues capelles a manera de transsepte i un petit campanar d’espadanya d’època tardana. Cal destacar d’aquesta església un antic altar romà de marbre blanc amb els atributs d’Apol·lo i de Diana i una placa de cancell visigòtic del segle VI, que es conserva a la capella de les Fonts Baptismals de l’església parroquial de Sant Feliu de Passillà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada