26 de des. 2010

San Zadornil

Foto: J. Urpí (2000)

 Església parroquial de San Zadornil, forma part de la Jurisdicción de San Zadornil, situat en la vall alabesa de Valldegovia, a la província de Burgos. S’hi arriba per la N-1 i a pocs kms passat Pancorbo, s’agafa la carretera A-625 en direcció a Santa Gadea del Cid i a 2 kms passat Villaderme surt una carretera local que passant per Valdegovia i San Millan de San Zadornil ens porta a San Zatornil.

Segons dades aportades per l’historiador alaves Saturnino Ruiz de Laizaga hi havia un petit monestir fundat l’any 897 amb el nom de San Saturnino de Unceca, que després de l’any 1055 va dependre del monestir de San Salvador de Oña; possiblement al voltant d'aquest monestir va néixer el poble de San Zadornil. Una data important serà l’any 955 quan el comte castellà Fernan Gonzalez, de visita a Valpuesta, concedeix el Fuero al Consejo de San Zadornil.
Foto: J. Urpí  (2000)
És una església del segle XII. Actualment es conserva quasi tota la construcció romànica, excepte l'absis original. És un temple d’una sola nau, coberta amb volta de canó, apuntalat i reforçat amb arcs lligats que descansen sobre pilastres amb columnes adossades. La torre, és la part més vistosa i important; és de planta quadrada, consta de la part inferior més dos cossos amb finestres fetes en columnes amb capitells que porten talles esquemàtiques amb alguns rostres humans. La portalada està feta amb diverses arquivoltes aguantades per senzills capitells en representacions d’animals i vegetals d’acord amb la temàtica iconogràfica de la segona meitat del segle XII. L'absis correspon a una modificació del segle XVII.

El retaule major, d’estil classicista està dedicat a Sant Sadurní. L’església va ser declarada “Bien de interés cultural con categoría de monumento” per la Junta de Castilla y Leon, el dia 28 de maig de 1992.

(Basat en un escrit del Sr. Salvador Andres Ordax, i publicat per la institució "Fernán Gonzalez" de Burgos.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada