26 de des. 2011

San Saturnino de Escanilla

 Foto  J. Urpi
Església del Bisbat d’Osca, lloc d’Escanilla, ajuntament de Abizanda, comarca del Sobrarbe, província d’Osca. S’hi arriba per la carretera A-138 de Barbastre a Ainsa i es troba situada a meitat de camí.


La data més antiga del lloc, és de l’any 1061 i es troba en un document del rei Ramiro I d’Aragó. El 7 de maig de 1290 el rei Alfonso III d’Aragó ordena l’entrega del lloc d’Escanilla al bisbe d’Osca i els seus successors exerciren temporalment el poder sobre a aquelles terres. En el periode medieval apareix el nom en diverses grafies “ Escaniella”, “ Escannella”, “Scanella” i “ Scanilla”. En el foratge del 15 de novembre del 1495 tenia nou focs i com a rector exercia Mossèn Domingo de la Olivera.


 Foto J. Urpi

L’església és del segle XVIII, és un edifici de planta rectangular d’una sola nau amb tres trams desiguals, capçalera plana i torre de forma quadrada amb acabament piramidal, construïda sobre el portal d’un carrer i porta la data de 1879 en que es va remodelar part de l’església. La porta d’entrada amb arc de mig punt i protegida per un pòrtic sostingut per dues columnes. La decoració interior és barroca. L’any 1990 s’hi va fer l’última restauració.




BIBLIOGRAFIA: Basat en un escrit de Santiago Broto Aparicio

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada