Foto: www.navarra.es |
Església de la vila de Artajona, Bisbat de Pamplona-Tudela, província de Navarra. S’hi arriba per la carretera comarcal N-6030 que surt de Tafalla i a 10 quilòmetres arriba a Artajona.
És un església situada sobre un turó a la part alta del poble i rodejada per una muralla. Es tracta d'un edifici gòtic, d’una nau amb capçalera pentagonal i un cor alt a l’entrada, segons el model procedent del Midi Francès. La nau està dividida en cinc trams amb bovada de creueria. Té una torre-campanar de forma prismàtica d’inspiració progòtica i una portalada gòtica del segle XIII amb dotze arquivoltes i un timpà amb escenes relatives a Sant Sadurní.
L’any 1084 el Bisbe de Pamplona, Dom Pedro de Roda, fa donació d’una església d’Artajona amb els delmes i drets al cabildo de Sant Sernin de Tolosa. Això fa que es constitueixi un priorat de
Foto: F. Esparza |
L’any 1084 el Bisbe de Pamplona, Dom Pedro de Roda, fa donació d’una església d’Artajona amb els delmes i drets al cabildo de Sant Sernin de Tolosa. Això fa que es constitueixi un priorat de
canonges francesos encapçalats per Hugo de Conques, que emprèn la construcció d’una església romànica i la muralla que l’envolta. El 14 de novembre de 1126, es consagra l’església pels bisbes Sancho de Pamplona, Arnaldo de Carcassona i Miguel de Tarazona. A causa del creixement demogràfic i econòmic, a principis del segle XIII es comença a construir una altra església d’estil gòtic. El priorat va ser suprimit el 1555 pel Real Consejo de Navarra, encara que continuava sota el poder de Sant Sernin, fins que l’any 1631 per mitjà d’una permuta, passa a dependre de la Colegiata de Roncesvalles. Des de l’any 2003 fins el 2009 s’ha fet una gran restauració, ja que l’edifici presentava perill d’esfondrar-se.
Foto: J. Urpí (1995) |
Cal destacar, en l’especte artístic, el timpà de l’entrada amb la figura de Sant Sadurní i dos personatges que han sigut identificats com a Felipe el Hermoso de Francia i Juana de Navarra i a sota imatges del martiri del sant. També cal destacar el retaule major: obra de principis del segle XVI amb una imatge sedant del titular. Hi havia també pintures murals gòtiques, que han sigut traslladades al Museu de Navarra. Una d’elles representa la petició del poble de Tolosa, el rei Carles de França, que el cos de Sant Sadurní fos traslladat des de l’església de Sant Denís a Tolosa i l’arribada de dit cos és rebuda pel Bisbe i fidels de la ciutat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada