29 d’oct. 2010

Sant Sadurní de Castellví de la Marca (vella)

Foto: J. Urpí (1997)

Església del bisbat de Sant Feliu de Llobregat, comarca de l'Alt Penedès. S’hi arriba des de Vilafranca del Penedès, agafant la carretera de la Múnia i un cop passat el poble, a mà dreta, trobarem la carretera que en 3 km. ens portarà a Castellví de la Marca i desde aqui al veïnat de Casesnoves de la Riera.

En el segle XI es construeix l’església per substituir la capella castellera de dalt el turó. Temple d’una sola nau, planta rectangular i absis semicircular d’estil llombart, durant els segles XIII i XIV se li van afegir dues naus. Actualment té campanar de base quadrada, porta de mig punt amb impostes i pedra adovellada.

Foto: J. Urpí (1997)

La notícia més antiga és la celebració d’un judici sota les normes visigòtiques, el 12 de juliol del 1066. A finals del segle XI l’església es profanada. El bisbe Berenguer Folch, de Barcelona consagra l’església el 29 d’abril del 1101.

A causa de la construcció d’una nova església al poble a principis del segle XX i de l’estat deplorable en que es trobava l’església, aquesta passà a mans privades el 22 d’abril del 1947, amb les condicions de restaurar i conservar el temple i que el mossèn de Castellví tingués llibertat per celebrar actes litúrgics.

1 comentari:

  1. Hola,

    Sóc veí de Castellví de la Marca i et volia comentar que l'arcada de la primera imatge que mostres ha caigut amb les últimes pluges.
    Ni el propietari ni l'administració han fet res per a restaurar-la i, ara, hem perdut 300 anys de la nostra història.

    ResponElimina