18 de des. 2010

San Saturnino de la Orden

Foto: J. Urpí (2000)
 
 
Església del bisbat de Burgos, situada a la vall de Tobalina, a la comarca de les Merindades, província de Burgos. S’hi arriba des de Burgos, per la AP-1 fins a Bribiesca, on s’agafa la N-232. Uun cop passat Oña, es continua per la N-629 fins a Trespaderne, i des de d’aquí en 10 km. per la BU-550, s'arriba al poble de La Orden.

La data més antiga és de l’any 1073 i correspon a una donació feta per Doña Beslasquita al monestir de San Salvador de Oña, de dos monestirs situats a ”Lordem”, un d’ells sota l’advocació de Sant Sadurní.

Foto: J. Urpí (2000)


És una església d’una nau i absis semicircular, amb afeixits de capelles i campanar d’espadanya acabat amb una creu. Conserva, de la part romànica, la senzilla porta sud, la pila baptismal, la taula del altar i el més interessant: la part exterior del absis amb arcuacions segues fetes per set arcs de mig punt sobre pilastres de tradició lombarda.

El temple no té retaules, però el presbiteri el presideix  una Verge sedant amb el Nen Jesús, del segle XIV (restaurada) i la imatge d’un bisbe màrtir amb un llibre sota el peu que representa Sant Sadurní, encara que aquesta no és la seva representació ja que oficialment hauria de ser amb un brau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada