3 de des. 2010

Sant Sadurní d'Arenys d'Empordà



Església del bisbat de Girona, municipi de Garrigàs, comarca de l’Alt Empordà. S’hi arriba per la N-2, passat Girona, en direcció nord, fins al poble de Bàscara. Des d’allà cal agafar la carretera GI-622 fins a Vilaur i una carretera que surt a mà esquerra, ens hi porta.

L’any 1019 s’esmenta en l’acta de constitució de la canònica de la Seu de Girona, a la qual pertanyia. L’any 1031 és documentada amb el nom de “Sancti Saturnini de Arengis”.

Un interessant exemple de l’evolució constructiva de l’arquitectura medieval és que el temple va quedar integrat en les defenses del castell. L’edifici actual és d’una nau i absis semicircular, amb estructures romàniques i afegits més tardans. La part més antiga és l’absis, amb lesenes i arcuacions del segle XI. La part oriental és construïda amb grans correus escairats i volta apuntada, que  és dels segles XII i XIII. L’arc adovellat de la porta està marcat l’any 1306. Després es va bastir una torre de defensa. El campanar i una capella lateral són de l'època barroca.



Un grup d’artistes empordanesos, sota la coordinació de l’arquitecte Pelegrí Martinez, l’any 1944, decorà l’interior del temple en homenatge al crític d’art José Francés, que s’establí al lloc, quan es casà amb Àurea de Serrà, propietària del castell d’Arenys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada