23 d’ag. 2010

Sant Serni de Llanera

Foto: J. Urpí (1997)

Església del Bisbat de Solsona, municipi de Llanera del Solsonès, comarca del Solsonès. També se la coneix com Sant Serni del Bosc. S’hi arriba per la carretera de Solsona a Torà, després del quilòmetre 25 s’ha d’agafar la carretera que va a Ardèvol i al quilòmetre 4 a mà esquerra surt una pista senyalitzada que porta a l’església.

És una església d’origen romànic d’una sola nau i amb l’absis desaparegut, només conserva dues parts dels murs de l’església romànica, l’actual edifici es va reformar i ampliar el 1764.

El document més antic data del 6 d’abril de 805 i es tracta de la donació del Bisbe Leidrad de Lió al monestir de Serni de Tavèrnoles. L’origen d’aquesta església va ser una capella o oratori que va construir el monjo Sidoni, que es va amagar en aquest indret fugint de la persecussió del Bisbe Leidrad, per ser seguidor de l’heretgia aduccionista predicada pel Bisbe Fèlix d’Urgell.

1 comentari:

  1. Josep, vas errat pel que fa a la localització geogràfica. La població de sant Serni és un nucli adscrit al municipi de Torà (Segarra).
    Pots veure més info a: http://www.viladetora.net/20-noticia-402-sant_serni.html

    ResponElimina