2 de gen. 2011

Sant Sadurní de VernetEsglésia parroquial de Vernet, bisbat de Perpinyà, departament dels Pirineus Orientals, comarca de Conflent. S’hi arriba per la N-116 i un cop a Vilafranca de Conflent, s’agafa la carretera D-116 direcció sud i en uns 6 quilòmetres et porta a Vernet.

En un lloc anomenat Sant Sadurní de Vilallonga, situat a la part nord de la vila de Vernet, s’alçava la primitiva parròquia del poble, anomenada Sant Sadurní de Vernet, documentada l’any 874, quan es reuní un tribunal dins l’església de Sant Sadurní. L’any 1710 una crescuda del riu Cadí, inundà i destruí el temple. Llavors la funció parroquial passà a la església de Santa María del Puig, situada al costat del castell de Vernet, i prengué també l'advocació de Sant Sadurní. La data més antiga és de l’any 1176, quan l’abat Pere del monestir de Sant Martí del Canigó renova una concessió de terres properes a Santa María, a la vila de Vernet. També l’any 1300 es concedien indulgències als qui visitessin Santa María de Vernet.

És una església vestida cap a finals del segle XII, temple de una sola nau, de grans dimensions, coberta en volta apuntada. Té arcs torals també apuntats sobre pilars adossats. A cada costat de la nau hi ha capelles afegides en èpoques tardanes. L'absis és semicircular, la part exterior del qual queda tapada pel castell. La porta d’entrada consta d’un sol arc de mig punt, de dovelles curtes i amples, amb un gran llinda i un timpà monolítics. La porta, pròpiament dita, és de fusta vella, i hi ha clavejades diverses peces de ferro de tradició romànica.


A l’interior del temple es conserva una columna d’altar de tradició preromànica que podria ser de l’antiga església de Sant Sadurní de Vilallonga. També s’hi conserva un braç reliquiari de plata de Sant Sadurní, atribuïble al segle XIV.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada