18 de set. 2011

Sant Sadurní de Seix

foto: J. Urpí                    

Esglesiola del bisbat d'Urgell, situada a 1260 metres d'altitud, al petit nucli de Seix, municipi de Montferrer i Castellbò, comarca de l'Alt Urgell. S'hi arriba per la carretera C-14 de Pons a la Seu d'Urgell i al km 231 (passat Adrall ) a mà esquerra surt una carretera que porta a Castellbò i des d'aquí, en uns 8 kms arribem a Seix.
El lloc és documentat l'any 1034, relatiu a unes terres situades a la vall de Romandriu i que s'esmena com a límit la llacuna de " cix ". També l'any 1060 s'esmena com a límit del castell i vila de Romandriu. Pel llibre de visites pastorals sabem que des de 1575 l'eglésia era sufragània de la parròquia  de Santa Creu de Castellbò. Amb la darrera reforma parroquial de 1904, passà a dependre de la parròqiua de Castellbò.



foto: J. Urpí

 Temple de petites dimensions, d'una sola nau amb volta de canó, reforçada per tres arcs torals, i absis semicircular llis. Portalada d'una arcada adovellada simple, situada a la façana de ponent, acabada amb un campanar de cadireta d'un sol ull. Taulada feta amb lloses llicorella. Té un petit clos davant seu.



foto: J. Urpí

                                           BIBLIOGRAFIA: Catalunya Romànica, volum VI   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada