18 de maig 2013

San Saturnino de Pamplona

foto    Fotosimagenes.org

També coneguda com a San Cernin, és una església del bisbat de Pamplona, situada dins el casc antic d’aquesta ciutat, molt a prop de l’ajuntament i a peu del Camí de Sant Jaume.

És un temple d’origen medieval (segles XIII-XIV) d’estil gòtic, d’una sola nau molt àmplia (33 m de longitud, 15 m d’amplada i una altura de 25 m). Té voltes ogivals, capçalera poligonal, capelles entre els contraforts i un cor elevat.

foto  Josep Urpí      any 1995

Entre les capelles cal destacar la de Sant Jordi, que va ser “vot de ciutat” l’any 1325 i, durant segles, es feia una processó cada 23 d’abril. I també la capella de la  Virgen del Camino inaugurada el 25 d’agost de 1776.

L’altar major és d’estil neogòtic, beneït el 18 de desembre de 1907 pel bisbe D. José Lopez Mendoza amb l’imatge sedent de Sant Sadurní.

A l’entrada, hi destaca el pòrtic tancat amb cinc arcades gòtiques i amb dues escultures de pedra representant a Sant Jaume i Sant Sadurní, col·locades a cada costat.

foto  web. diariodenavarra

A la part exterior hi sobresurt la Torre de les campanes i la Torre del rellotge, totes dues molt relacionades amb la història i la ciutadania de Pamplona.

Els seus orígens són els d’una església romànica del segle XII, que va ser molt malmesa durant la guerra de la Navarreria (segle XIII), cosa que va comportar la construcció d’una nova església d’estil gòtic (segles XIII - XIV). Durant els segles següents s’hi van fer moltes modificacions, principalment al seu interior.

Aquesta església, anomenada de Sant Cernin, donava nom a un burg dels tres que formaven la ciutat de Pamplona que, en època medieval, estava habitat per comerciants del sud de França, principalment occitans, que van portar-hi la devoció de Sant Sadurní, conegut entre ells com Sant Cernin, primer bisbe i patró de Tolosa de Llengadoc. Aquesta advocació també podria deure’s al bisbe Pedro de Roda (1084-1115), originari d’aquelles terres.

foto  web. diariodenavarra


El dia 26 de setembre de 1611, l’ajuntament  proclama a Sant Sadurní com a patró de la ciutat de Pamplona. La nit del 28 de novembre es van encendre fogueres en honor seu i el dia 29 es va celebrar una processó que va anar des de la catedral fins a l’església de Sant Cernin, encapçalada per les més altes personalitats religioses del país. Actualment, aquesta processó es continua fent i el recorregut és entre l’església i l’ajuntament.


BIBLIOGRAFIA:                                                                                                                   “San Cernin”   de  Juan  Albizu
“El culto a los santos en la cuenca de pamplona”  de  Roldan Jimeno
“Las cinco parroquias del viejo Pamplona” de J. J. Martinena RuizCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada