9 de set. 2014

Sant Sadurní de Tarrassa

         Esglésies de Sant Pere de Tarrassa - voltants de1900

Arxiu  B.N.C.                                                  



Antiga capella, avui desapareguda, formava part del conjunt monumental d’ Egara, ciutat de Terrassa, comarca del Vallès Occidental, pertanyia al bisbat de Barcelona. S’hi arriba des de Barcelona per l’autopista C-58 direcció Manresa i es troba al centre de la ciutat de Terrassa.

La noticia més antiga, es del 29 de Desembre del 1016, d’una venta feta pel comte de Barcelona, Berenguer Ramón I, i la seva esposa Sança de Castella al sacerdot Ricart, d’un alou amb terra casa,horts i recs d’aigua, que es trobava davant d’Egara i de Sant Sadurní, “ ante Egara vel ante Sancti Saturnini “.

La seva situació exacta es desconeix, els estudiosos locals la situant a la plaça de Mossèn Homs, tocant a l’església de Sant Pere. De totes formes, es pot assegurar que estava situada dintre del recinte eclesiàstic d’Egara, el qual, ja el segle XII tenia els límits molt definits.
 
 
Arxiu     B.N.C.
 
També surt esmentada en un document datat del 8 d’octubre del 1113, quan el bisbe Ramón de Barcelona dona als canonges de Sant Ruf, les esglésies de Sant Pere i Santa Maria, indican que les esglésies de Santa Eulalia i de Sant Sadurní continuarien depenent de la canònica de Barcelona.
La seva desaparició total, ve donada l’any 1601 pel bisbe de Barcelona, Alonso de Coloma, que donava permís per enderrocar les capelles de Sant Eulalia i de Sant Sadurní, les quals havien estat profanada si es trobaven en ruïnes, d’aqueta manera aprofitar les pedres de dites esglésies per fer el pont de Sant Pere, que servia per salvar el torrent de Vallparadis i que uneix el carrer de la Creu Gran amb la Plaça del mossèn Homs.
 BIBLIOGRAFIA:    Diplomatari de S. Pere d’Egara
                               Joaquim Verdaguer ( revista Terme nº 22 )
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada