20 de nov. 2010

Sant Sadurní del castell de Llordà

Foto: J. Urpí (1995)


Església del bisbat d’Urgell, municipi d’Isona, comarca del Pallars Jussà. S’hi arriba per la carretera d’Artesa de Segre a Isona, un cop passat el port de Comiols, en arribar al poble de Llordà, s’agafa un corriol que segueix el marge nord del single, i en uns vint minuts s’arriba a dalt l’església.

Les ruïnes de l’església de Sant Sadurní es troben a prop del nucli del castell de Lordà, fora del seu perímetre moral, però dintre del possible tercer recinte fortificat. És un temple perfectament datable dins el segle XI, adscrit a les formes lombardes.

Foto: J. Urpí (1995)

Es devia tractar d'un gran temple de planta basilical amb tres naus sense transsepte, cobertes amb voltes de canó de perfil semicircular i una gran torre campanar amb arcuacions llombardes. Actualment les restes conservades es limiten al mur de separació entre les naus central i sud amb dos arcs formers i els pilars dels arcs torals de la volta de la nau central. També es mantenen vestigis de l’absis central, del mur de la façana sud i de la part baixa del campanar de torre.

La primera notícia data del 961, que s’esmenta com a límit del castell de “Petra Rugam”. L’església devia haver estat consagrada l’any 1040, poc després que fos adquirida per Arnau Mir de Tost i tornada a consagrar el 6 de juliol de 1085 pel bisbe d’Urgell Bernat Guillem, a causa, possiblement, d'una ampliació important de l’església.

El bisbat d’Urgell i la col·legiata de Sant Pere d’Àger van mantenir litigis sobre la seva propietat, que es va resoldre a favor d’aquesta última.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada