13 de nov. 2010

Sant Serni d'Àrreu

Foto: J. Urpí (1997)
Església del bisbat d’Urgell, municipi Alt Àneu, comarca del Pallars Sobirà. S’hi arriba des d'Esterri d’Àneu per la carretera C-147: passat el poble de Boren, a mà esquerra, surt una pista que en poc més d’un quilòmetre ens hi porta.

És un edifici de planta rectangular i absis quadrat; la coberta és de fusta a doble vessant; la porta és construïda amb un arc de mig punt format per pedres sense tallar a manera de dovelles. Té un campanar
d’espadanya de dos ulls. Segurament, passat el segle XIII, s’hi van afegir dues capelles en els murs nord i sud de la nau. Per les seves característiques arquitectòniques i per l’advocació a Sant Sadurní, podem situar-la com una església del segle X.

El temple està en estat ruïnós en correspondència amb l’abandó del poble i , per tant, sense culte. I tot i que es pot accedir al seu interior, és perillós. A l’interior es conserva una pica baptismal encastada a la paret que podria ser romànica.

Foto: J. Urpí (1997)
No s'ha trobat cap documentació que esmeni directament l’església o la parròquia d’Àrreu en temps medievals.

L’any 1553 només tenia un foc, al segle XIX tenia entre sis i deu cases. Hi ha notícies que un allau de neu va destruir les cases i aquestes es van tornar a construir al costat de l’església. Actualment el poble té un cens de sis habitants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada