15 de març 2011

San Saturnino de Valsadornin


Església del Bisbat de Palència, lloc de Valsadornin, municipi de Cervera del Pisuerga, província de Palència. S’hi arriba a partir de Palència per la carretera N-611 o per l’autovia A-67 fins arribar a Aguilar de Campoo, d’aquí seguir per la P-212 per arribar a Cervera del Pisuerga i a la part nord de dita població surt una carretera local que ens porta a Valsadornin.

El toponímic de Valsadornin guarda relació entre la ubicació en una petita vall i amb l’advocació del titular de l’església. Només el llibre Libro Becerro de las Behetrias ens dóna notícies antigues (any 1352), que el lloc de Val Sadornin pertanyia a l’Infant Don Tello, senyor de Aguilar.

Temple d’origen romànic de començaments del segle XIII, si bé diverses modificacions al llarg dels segles XVII i XVIII variaren considerablement l'aspecte original. Consta d’una nau amb dos trams i presbiteri, en la capçalera una finestra cega amb arquivolta i els peus una esvelta espadanya de tres cossos, portalada amb arquivoltes cobertes per un atri d’embigat de fusta.




Presideix el presbiteri, el retaule major d’estil barroc amb una imatge de Sant Sadurní del segle XVI.

Es famós, el “tesoro romano de Valsadornin” que es va trobar els voltants del poble l’any 1937 i consistia en una àmfora amb quasi tres mil monedes romanes del segle III, que avui estan dipositades al Museo Arqueológico de Madrid.


Bibliografia: Enciclopedia del Románico de Castilla y Leon.
Inventario del Patrimonio Artístico de España

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada