22 d’abr. 2011

Sant Sadurní de Medinyà

 
Parròquia del bisbat de Girona, municipi de Sant Julià de Ramis, comarca del Gironès S’hi arriba per la N-2, un cop passat Girona i Sarrià de Ter. El poble es troba a peu de la carretera i l’església a la part alta, al costat del castell de Medinyà.

La data més antiga referent a l’església és de l’any 1098: apareix en el testament sacramental de Dalmau Vidal, que dóna a la canònica de Girona un alou situat a “Sancti Saturnini de Medimiano”.

Inicialment devia ser una petita esglesiola d’estil romànic. Per les visites pastorals sabem que, l’any 1420. El bisbe mana arreglar el campanar, a càrrec dels veïns, i qui no hi col·laborés, no seria admès a l’església. El 1483, ens diu que en el altar major s’hi conservava el Santíssim dintre una capsa platejada penjada del sostre i el bisbe manà substituir-la per un sagrari de fusta. Anys més tard, el descriuen encaixat en un retaule.


Al costat de l'altar major, hi havia els altars de la Mare de Déu i sant Pau. Un quart altar estava dedicat a Sant Pere. El va pagar un veí del poble, Joan de Falgueres, i se'n conserva la làpida sepulcral a la façana de l’església. L’any 1628 s’esmenta l’altar del Roser, seu de la confraria del Rosari, que els frares dominicans anaven establint pels pobles.

En data del 26 d’abril del 1762, el vicari general del bisbat, Dr. Domènec Berenguer, dóna permís al Dr. Benet Pagès, rector de Medinyà per posar la primera pedra de l’ampliació del temple parroquial, ja que havia quedat petita.

Els fets de la guerra civil de 1936, significaren la destrucció de retaules i pèrdua de peces litúrgiques; la restauració després de la guerra va ser lenta. L’any 1959, sent rector Mn. Xavier Arnau, es va pintar la paret de l'absis amb escenes dels martiris de Sant Sadurní i de Santa Fe i de la vida de Sant Antoni i Sant Isidre.

El pas dels anys i el mal estat de les taulades deterioraren les pintures i degradaren tot l’edifici. L’any 1981 es decideix arreglar teulades i l’interior. El 13 de març de 1982, el bisbe de Girona, Jaume Camprodon i
Rovira, consagra l’altar major de la parròquia de Sant Sadurní de Medinyà.
 


Bibliografia: basat en un escrit de Josep María Marquès, en motiu de la
consagració del altar de Sant Sadurní de Medinyà l’any 1982.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada