31 d’oct. 2011

Sant Sadurní de Vilavenut

 foto J. Urpí

Església del bisbat de Girona, lloc de Vilavenut, municipi de Fontcoberta, comarca del Pla de l’Estany. S’hi arriba per la carretera de Galliners a Banyoles ( GIF-6132 ) i es troba en el quilòmetre 6.5 al peu de la carretera.

 foto J. Urpí

El lloc es anomenat l’any 1017 per una butlla del Papa Benet VIII, que enumera la possessió de bens per part del monestir de Banyoles. L’any 1159, hi ha noticies d’una permuta de terres efectuada pels canonges de Girona, que a més rebien els delmes de tot Vilavenut L’any 1209,s’esmenta l’església com “ Sancti Saturnini de Vilavenuto “. D’ençà  de l’any 1532 es venera la relíquia de La Santa Espina, que les llegendes del poble diuen que fora portada des de Terra Santa i dipositada dintre d’un petit reliquiari de plata, el poble invocava la seva protecció  per les malalties de la vista.

 foto J, Urpí

El temple original cal situar-lo a finals del segle XIII, consta d’una sola nau amb absis semicircular, en els segles XVIII i XIX sofrí notables modificacions, te un campanar de planta quadrada d’estil barroc. En el interior conté pintures neoclàssiques La porta de fusta de l’entrada, conserva tota una ferramenta, dos picaportes i un forrellat de tradició romànica. A la llinda de la porta figura l’inscripció “La iglesia fou reparada y lo campanar fou fet de nou el 1850 “

BIBLIOGRAFIA: Catalunya Romànica , volum V
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada