7 de nov. 2011

San Saturnino de Rioseras

 foto J. Urpí       

Església del bisbat de Burgos, capital del municipi del Valle de las Navas, mancomunitat Tierras del Cid, província de Burgos. S’hi arriba des de Burgos, per la carretera N-623 en direcció a Santander fins a Sotopalacios, allá s’ha d’agafar la carretera comarcal CL-629 i al cap d’uns dos quilòmetres a mà dreta hi ha un desvio que en sis quilòmetres s’arriba a Rioseras. Es troba situada a una altitud de 860 metres i a 17 quilòmetres de Burgos.

L’any 1077, s’esmenta que el “presbítero Vermudo",  fa donació d’una casa situada “ad atrio Sancti Saturnini episcopi in villa que nocitan Riuulo de Seras “. També s’ha dit que l’església la manà construir Doña Jimena, muller del Cid Campeador.


 foto  J. Urpí
 El temple originalment era d’una nau amb absis i portalada romànica, desprès si afegiren dues naus més amb dos absis de forma rectangular i contraforts, també una portalada amb arquivoltes llises i una torre quadrada amb contraforts, totes aquetes construccions foren d’estil gòtic.

En el seu interior es trobava el retaule major renaixentista del segle XVI, obra que podria ser de Ortega de Córdoba y de Diego Torres, amb representacions de Sant Pere, Sant Pau, Sant Joan Baptista, Sant Sebastià etc. I presidits per Sant Sadurní que amés tenia dos plafons amb escenes de la seva vida. També hi havia un retaule neoclàssic, dos més de barrocs i diverses imatges.
Malauradament, amb els pas dels anys, aquesta gran església es va anar deteriorant, es va tancar al culta i va esser abandonada, això comportà una acceleració de la seva ruïna, L’any 1987 el desastre era evident.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada