28 de des. 2015

Sant Sadurní de cal Miret

Foto   Antoni Sagarra


Capella, actualment fora de culte, del bisbat de Sant Feliu del Llobregat, municipi de Sant Martí Sarroca, comarca de l'Alt Penedès.

Shi arriba per la carretera de Vilafranca del Penedès a Sant Martí Sarroca. Passat el km. 6, cal agafar un trencall a la dreta, amb la senyalització de Cal Miret, i recórrer uns 3 kms.

Foto  Antoni Sagarra


La capella està integrada en el conjunt dedificis duna gran masia amb baluard anomenada Cal Miret. És un petit temple de planta rectangular, absis recte, teulada a dues vessants aguantada per una volta de canó, façana amb portal de mig punt amb pedres adovellades. Damunt la porta hi ha una finestra espitllerada i un campanar de cadireta duna sola obertura.

Foto  Josep Urpí


La masia de cal Miret ja existia al segle XV, ja que sen tenen notícies des de lany 1474, quan sesmena com a pabordia de Barthomeu Myret de Sât Sadurny i també en els fogatges de 1536 i 1553. Amb la visita pastoral de lany 1511 surt esmentada junt amb lermita de sant Joan. Sabem que el 17 de febrer de 1658, en el testament de Pau Miret, fill de Jaume Miret de Sant Sadurní, del terme de Sant Martí, fa unes institucions daniversari celebrades a la capella esmentada, luna el dia del seu òbit, i laltra el dia de sant Pau. Hi havia un bonic retaule barroc que fou destruït lany 1936.

Foto   Josep Urpí


A les parets de la capella hi ha dues dates marcades, una a la façana, que assenyala l'any 1598 (segurament correspon a una restauració de ledifici) i laltra a la dovella principal del portal que shi llegeix Ave María sin pecado concebida 1697.


Goig editat per Gogistes Penedesencs


Lany 2014, els Gogistes Penedesencs editen un goig dedicat a aquesta capella dintre la sèrie Ermites i capelles del Penedès.

 

BIBLIOGRAFIA: Notes recollides per Antoni Sagarra i Mas, de larxiu bibliogràfic de Vicenç Carbonell i Virella

1 comentari: