8 de des. 2015

Sant Sadurní de Vila-rubla

Foto    Josep Urpí


Església del bisbat de la Seu d’Urgell, lloc de Vila-Rubla, municipi de Montferrer i Castellbó, comarca de l'Alt Urgell.
S’hi arriba des de la Seu d’Urgell per la carretera N-260 , direcció Adrall, fins a Guils del Cantó i des d’aquí per una pista que passa per Solans o bé des del coll del Cantó per un altre pista que passa per Biscarbó.

Foto  Josep Urpí


El lloc se cita en l’acta de consagració  de la catedral de la Seu d’Urgell l’any 839, amb la grafia “Villarubea”. L’any 1011 el comte Guillem II dóna el lloc al monestir de Gerri. El temple és esmentat en l’acta de consagració de Santa Cecilia d’Elins del 1080. L’església surt citada els anys 1312 i 1314 en les visites dels delegats de l’arquebisbat de Tarragona.
Antigament era sufragaria de l’església de Sant Fruitós de Guils  del Cantó i actualment de Sant Serni de Noves del Segre.





Edifici d’una sola nau, coberta amb estructura d’embigat de fusta i capsada a llevant per un tram de la nau, més estret que la resta i cobert per una volta de canó de perfil semicircular. La porta en arc de mig punt a la façana de ponent és coronada per un campanar d’espadanya de dos ulls. A la façana sud hi ha una capella rectangular afegida a l’obra original i una finestra inequívocament romànica.


BIBLIOGRAFIA:  Catalunya Romànica volum VI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada