4 de des. 2010

Sant Sadurní d'Alguaire




Església parroquial del bisbat de Lleida, municipi d’Alguaire, comarca del Segrià. S’hi arriba des de Lleida, per la carretera N-230, que en 15 quilòmetres passa pel poble.

L’any 1157, el bisbe de Lleida Guillem Pera atorgà als Hospitalers les esglésies del terme d’Alguaire. La primera menció directa és de l’any 1361, en una visita pastoral, on diu que l’església està ben il·luminada de llànties, ben edificada i adornada de campanes. També parla de l’altar major “de Beati Serni”. Entre els anys 1401 i 1425, la família Pelegrí tenia una fundació a l’altar de Sant Sadurní.

El 1770, don Simon Gomez Perez, apoderat del comú d’Alguaire escriu al Real Consejo de Castilla de les condicions deplorables de l’església i de l’intensió d’edificar-ne una de nova. La construcció va recaure en Mateu Pedrerol, mestre de cases, veí de Barcelona, pel preu de 14500 lliures i els materials de l’església vella, que van ser sufragats amb impostos i amb ajuts de les monges santjoanistes residents al monestir d’Alguaire. L’any 1781 es fa d’inauguració de la nova església d’estil barroc, amb tres naus d’ordre compost, gran cimbori i retaule major de grans proporcions.



Aquesta església va ser destruïda durant la guerra civil del 1936 i es va reconstruir en dues fases, del 1945 al 1965, amb totxo seguint l’estil anterior i en una segona fase del 1965 al 1970, trencant totalment qualsevol estil i que va esdevenir una reconstrucció desafortunada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada