17 de des. 2010

San Saturnino de Ventosa

Foto: J. Urpí (2005)
Església parroquial del bisbat de Calahorra i La Calzada-Logroño, comarca de Nájera. S’hi arriba des de Logroño, per la N-120, direcció Burgos. A 16km. surt una carretera a mè dreta, que en un quilòmetre ens hi porta.

És un temple del segle XVII, d’una nau i absis rectangular, torre de planta quadrada amb campanar acabat en forma piramidal, portalada d’estil gòtic decorada amb motius animals i vegetals, datada el segle XVI. Està edificada sobre la base d’un temple anterior.

Foto: J. Urpí (2005)

El retaule major, de principis del segle XVII, és obra de l'arquitecte Martín de Nalda i de l'escultor Antonio de Zárraga, dedicat a San Sadurní, segons consta en un document del 5 de setembre de 1594, en què confessen haver rebut 255 ducats en diversos cops del majordom de l’església “para en parte de pago de la hechura del retablo questamos obligados haçer”. E s va acabar l’any 1603 i, finalment, Lázaro de Urquiaba el policromà l’any 1624.

La primera notícia del lloc és de l’any 1020,  que pertanyia al monestir de San Millán. Hi ha indicis que en el segle XI, existia un petit monestir sota l’advocació de Sant Sadurní.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada