28 de nov. 2011

San Saturnino de Espinosa de la Ribera

 foto J. Urpi
Església del bisbat de Lleó, lloc d’Espinosa de la Ribera, municipi de Rioseco de Tapia, comarca de Luna, província de Lleó. S’hi arriba des de Lleó per la carretera N-120, passat uns 10 quilometres a mà dreta surt una carretera comarcal que porta fins a Villanueva de Carrizo i des de aquí seguin la LE-420, en 14 quilometres s’hi arriba.

La data més antiga referida al lloc es de l’any 1240, en un document del monestir de Santa María de Otero de las Dueñas i surt amb la grafia “Spenosa”.El nom de l’església es esmentada com San Sadornino de Espinosa en un document del monestir de San Isidoro de Lleó, el qual posseïa la majoria d’aquestes terres.

 foto J. Urpi
L’any 1655 un gran incendi destrueix tot el poble i no es fins el 1754 que es construeix un nou temple, pagat majoritàriament pels veïns del poble i edificada a un quilòmetre de distancia de l’antiga església, que estava situada en el lloc on ara hi ha el cementiri. El retaule actual es de l’any 1762, obra de Francisco Velasco Conde, veí de Lleó, per un preu de 4.400 reials de vellón i durat per Manuel Garcia, mestre durador d’Astorga l’any 1768. Durant els anys següents, poc a poc, es va anant completant el temple, amb les campanes, reixes, confessionari i demés mobiliari. L’any 1948 es fa una de les reformes més importants, que és la instal·lació d’un rellotge, per això, es va tindre que tirar a terra el vell campanar i afegir-li un cos nou de quasi tres metres d’altura, quedant un campanar de vint metres.
                                                           

Antigament , la cofredia de les Ànimes, celebrava un “jubileo” en honor a Sant Sadurní fins l’any 1885, després es va canviar per una processó a la vigília de la diada del sant. Actualment en acabar la missa del dia 29 de novembre, festa de Sant Sadurní, sota el pòrtic de l’entrada, es serveix un “tapeo y vino español”
BLIBLIOGRAFIA: basat en un escrit de Don Antonio Rodriguez Diez, rector de l’església d'Espinosa de la Ribera 
                                               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada